duminică, 19 aprilie 2009

Părinţii tinerilor moldoveni, obligaţi să plătească pentru perioada în care copiii lor au fost arestaţi


Tinerii care au fost arestaţi după protestele din Republica Moldova au avut de îndurat sentinţe sumare, condiţii umilitoare şi bătăi cât cuprinde. În plus, autorităţile îi obligă pe părinţi să plătească o taxă pentru zilele în care copilul le-a fost ţinut în arest. Unul dintre tinerii care au ieşit din arestul poliţiei moldovene spune că a stat cinci zile în închisoare fără să ştie ce acuzaţii i se aduc.

"Nu mi s-a spus de ce sunt arestat. În două minute erau judecate cinci persoane, nume, prenume Moldova

se n tinţa şi atât", povesteşte el. Tânărul spune că a fost bătut crunt de poliţişti pentru că a îndrăznit să se îndoiască de regimul comunist. Pentru a nu lăsa urme, atacatorii loveau cu sticle de plastic umplute cu apă.

În ciuda faptului că preşedintele Voronin a cerut amnistierea tuturor celor arestaţi, mulţi sunt încă ţinuţi în arest. Presa moldoveană scrie că amnistia se aplică în funcţie de leziunile care le au pe corp după ce au fost snopiţi în bătăie. Tinerii care mai au urme ale bătăilor sunt ţinuţi în izolatoare până când vânătăile dispar.

Unul dintre puţinii avocaţi care a avut voie să-şi viziteze clientul povesteşte ce a văzut în beciurile comuniştilor: "Condiţii degradante, dezastru de neînchipuit, coridoare de câţiva paşi. Erau ţinuţi 250 de deţinuţi acolo."

Pe lângă faptul că au trebuit să-şi achite internarea la spital şi tratamentul pentru diverse traume, părinţii tinerilor care au fost reţinuţi în aceste zile de către poliţie, maltrataţi şi bătuţi cu bestialitate mai trebuie să achite şi o taxă pentru fiecare zi de şedere la comisariatul de poliţie. Taxa se percepe chiar dacă ulterior se constată că tânărul a fost reţinut fără niciun motiv.

Niciun comentariu: